Basis drankenkennis
Bier
Bier is een licht alcoholische en koolzuurhoudende drank gemaakt met water, gefermenteerde mout en plantaardige bestanddelen, zoals kruiden en hop, (of extracten daarvan) die dienen voor de smaak en/of de houdbaarheid van het bier. Je hebt verschillende soorten Bier. Het is kenmerkend voor bier dat er een grote variatie aan verschillende soorten is. Er zijn bittere, zoete, zurige en kruidige bieren. De mout bepaalt in grote mate de kleur van bier. Ook het alcoholpercentage, de kleur, de volheid, de helderheid en de temperatuur waarop een bier het beste gedronken kan worden, verschilt.
Wijn
Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Soorten wijn zijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen als champagne ,cava en prosecco. In chemische zin bestaat wijn uit water, suikers, alcohol, resveratrol, quercetine, tannine, en tijdens het bereidingsproces toegevoegde stoffen als sulfiet, koolzuurgas (in mousserende wijnen).
Gedistilleerde drank
Gedistilleerde drank (vaak kortweg gedistilleerd genoemd) is een alcoholische drank verkregen door destillatie uit gefermenteerde landbouwproducten. Gedistilleerde dranken hebben een alcoholpercentage van minimaal 15% bij kamertemperatuur. Door het scheiden van de diverse kookpunten van het destillaat worden eventuele verontreinigingen uit het eindproduct gescheiden, zodat men een vloeistof overhoudt die geschikt is voor consumptie. Het onderscheid met sterkedrank is dat daar ook alle versterkte bieren en wijnen onder vallen met een alcoholpercentage van 15% of meer, en ook met gedistilleerd bereide dranken zoals advocaat en likeur. Gedistilleerde dranken zijn dus alle alcoholhoudende dranken verkregen door destillatie. Bier en wijn worden niet volgens een destillatieproces bereid, maar alleen door vergisting.
Hoe wordt 'gedistilleerd' gemaakt:
Hoe wordt 'gedistilleerd' gemaakt:
- granen
- beslag
- vergisting
- destilleren van moutwijn:
1. ruwnat (voorloop met verontreinigingen)
2. bestnat
3. enkelnat (naloop met de laatste verontreinigingen) - destillatie:
1. 1. moutwijn (46 - 48%)
2. graanalcohol (96%) - destilleren van kruidendestillaten